8 квітня 2024 року за рішенням окупаційної влади Криму було демонтовано купол кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги в місті Сімферополі.

Про це ІА «Голос Криму» повідомив митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент.

Кафедральний собор Володимира та Ольги в Сімферополі

У зв’язку з цим владика зробив заяву, в якій  наголосив на системному знищені всього українського в Криму та стиранні української національної ідентичності. Також поставив питання до державних органів влади України, які всі 10 років окупації ігнорують проблеми, з якими стикається українська етнічна громада.

“У черговий раз рашистський окупаційний режим разом з колаборантами в Криму продемонстрували всьому світу те, що їх нічого не зупиняє в знищенні української національної ідентичності, ліквідації української церкви, української мови, української культури.

Сьогодні вони публічно демонстративно знищують культову релігійну споруду українців Криму – православний храм у місті Сімферополі.

Постає декілька запитань до державних органів влади України. Чому до сьогоднішнього дня діє так звана українська православна церква московського патріархату, яка за всіма експертними висновками є невід’ємною структурою російської православної церкви? Чому до сих пір не виконана Постанова Кабінету Міністрів України “Деякі питання прийняття у державну власність Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги та захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної Церкви (Православної Церкви України)?” – наголосив митрополит.

За його словами, “стурбованість щодо злочинів окупаційного режиму в Криму – це не той шлях вирішення проблеми, який демонструють у заявах українські та міжнародні організації”.

Comments are closed.