В УПЦ МП  заявляють про “захоплення” близько півтори тисячі їхніх храмів та “незаконну перереєстрацію громад на користь ПЦУ”.

Про це йдеться в заяві Синоду УПЦ МП, засідання якого відбулося 10 квітня в монастирі у Феофанії під головуванням митрополита Онуфрія, повідомляє  Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

На засіданні ухвалили заяву, в якій “відображена позиція Церкви щодо порушення прав на свободу віросповідання вірян та релігійних організацій Української Православної Церкви”.

Зокрема, у заяві наголошують, що архієреї, священники та миряни УПЦ МП “зазнають кримінальних переслідувань за надуманими підставами”.

“Храми та інше майно відбираються, а релігійні громади незаконно перереєстровуються на користь новоутвореної Православної Церкви України. На сьогодні вже захоплено близько півтори тисячі храмів. Органи місцевого самоврядування ухвалюють незаконні рішення про заборону користування майном релігійними організаціями нашої Церкви”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначають в УПЦ МП, “особливе занепокоєння викликає законопроект №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», ініціатором якого є Кабінет Міністрів України”.

Члени Синоду переконані, що “під приводом захисту національної безпеки, його норми направлені не тільки на ліквідацію Української Православної Церкви, яка є найбільшим релігійним об’єднанням у країні, а й на порушення фундаментального права на свободу віросповідання, яке гарантується державою кожному її громадянину”.

Синод вважає, що “цей законопроект є таким, що сприятиме розпалюванню релігійної ворожнечі та нетерпимості, “порушує принцип автономності релігійної громади та направлений на втручання у внутрішню діяльність релігійних організацій Української Православної Церкви”.

Автори заяви закликають народних депутатів України не приймати цей законопроект.

Comments are closed.