Група киян закликає столичну владу розглянути питання про демонтаж на Майдані Незалежності скульптури Архангела Михаїла, а замість нього пропонують встановити композицію Богородиці.

Петицію з цього приводу зареєстровано на офіційному сайті Київради, повідомляє Каштан.News.

Як пояснюють автори звернення, ідея зображення Архангела Михаїла на фоні синього щита в гербі Києва належить Катерині ІІ, за якої Україна була невільним, кріпацьким додатком до московської імперії.

Натомість ініціатори закликають столичну владу встановити зображення Архангела Гавриїла та Діви Марії. На переконання містян, це буде символізувати духовність і мир  та слугуватиме оберегом наших дітей, батьків і рідних, захисників і захисниць від загарбницьких планів ворогів.

У контексті цього автори документа  нагадали, що Богородиця споконвік була Захисницею України. Її особливо шанували козаки, більшість українських церков — Богородичні. А саме Гавриїл приніс благу звістку і є потужним захисником України.

Водночас підписанти звертають увагу на те, що якщо звернутися до копії Плану Києва 1695 року, який зберігається в Історичному музеї міста, то можна помітити багато храмів на честь Архангела Гавриїла та Діви Марії. Саме Гавриїл вважався покровителем Києва.

Comments are closed.