Перед судом постане клірик УПЦ МП, якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні.

Про це повідомляє Управління СБУ в Закарпатській області.

За даними слідства, настоятель храму Хустської єпархії УПЦ МП розпалював релігійну та міжнаціональну ненависть, а також виправдовував агресивну війну рф проти України. Фігурант називав повномасштабне вторгнення рф «громадянською війною» та закликав вірян ухилятися від мобілізації. Крім того, він підбурював прихожан проти представників однієї із нацменшин та парафіян інших релігійних конфесій.

Нагадаємо, СБУ викрила клірика на початку квітня цього року.

У ході обшуків правоохоронці, серед іншого, знайшли роздруківки молитов, в яких згадували патріарха рпц кирила гундяєва, який «благословив» російських військових убивати українців.

Також встановлено, що клірик у незаконний спосіб зайняв земельну ділянку, на якій побудовано храм. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 197-1 Кримінального кодексу України (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво).

Матеріали справи стосовно зловмисника скеровано до суду.

Він підозрюється за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками) та ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників). Зловмиснику загрожує до 5 років тюрми.

Comments are closed.