У Києві провели літургію в костелі святого Миколая, яка була присвячена передачі будівлі до релігійної громаді Римо-католицької Церкви. Міністерство культури та інформаційної політики мало зробити це до 1 травня 2024 року.

Про це повідомляє Суспільне.

“Коли Україна отримала Незалежність, владу просили повернути вкрадене комуністами. Проте вже 33 роки, як храм не повернули парафії. Ми маємо ключі, але ми тут на пташиних правах”, — говорить настоятель костелу Павло Вишковський.

Він розповів, що в грудні т.в.о. міністра Ростислав Карандеєєв підписав документ, що до 1 травня костел передадуть парафії. Також настоятель запрошував посадовця на сьогоднішню зустріч, проте “відповіді досі не отримав”.

“Сьогоднішня служба для мене – це надія, що храм буде повернутий католицькій громаді та відреставрований”, – каже прихожанка Лариса Мацевич.

За словами настоятеля, вони розробили план відновлювальних робіт в костелі. Його планують реалізувати після передачі будівлі. Першочергово відремонтують фундамент та дах. Проте роботи потрібно буде провести також зсередини та ззовні об’єкта.

Як повідомляла РП, Міністерство культури та інформаційної політики України обіцяло передати костел святого Миколая у Києві релігійній громаді Римо-Католицької церкви до 1 травня 2024 року. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у відповідь на петицію від громади парафіян.

3 вересня 2021 року в костелі Святого Миколая сталась пожежа. Загоряння сталось між першим і другим поверхами, вогонь швидко поширився на покрівлю будівлі, однак його швидко загасили. Пожежа не торкнулася деревʼяного вівтаря й амвона, також не постраждали фігури по обидва боки органа. Обгорів тільки хрест у вівтарній частини. Увесь храм був закопчений та залитий водою, згоріло найцінніше — орган.

Основною версією виникнення пожежі в костелі Святого Миколая в Києві називають загоряння електропроводки всередині дерев’яного корпусу органа. Утім, поліція також вивчає інші версії.

На початку листопада 2021 року Міністерство культури України ухвалило рішення про передачу столичного костелу Святого Миколая в користування парафії після ремонту, однак не пізніше 1 червня 2022 року.

Comments are closed.