У Гурбинському монастирі ПЦУ на Рівненщині ченці завершили посівну кукурудзи на ста гектарах землі. Сільськогосподарськими роботами вони займаються, щоб прогодувати власних тварин та розбудувати монастир. Загалом ченці планують засіяти понад 200 гектарів різними культурами.

Як відбувається посівна на полях біля Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Повстанських могилах в урочищі Гурби – розповідає Суспільне.

Сільськогосподарськими роботами займаються двоє ченців — архімандрит Онуфрій та отець Лука. Наразі вони засіяли сто гектарів кукурудзою, затим планують — сою, гречку, соняшник та квасолю.

“Тижні три тому почали підготовлювати землі під посів. Зараз завершили посівну кукурудзи. Наразі підготовлюємо поля під посів сої, фасолі й гречки. В загальному у нас під посів — більше 200 гектарів землі. Але збільшуємо площі, у нас багато самосівів. За сприятливої погоди посівна у нас триватиме місяць”, — розповів архімандрит Онуфрій.

Також він додав, що соєю планують засіяти 40 гектарів; квасолею — 20 га, решту — гречкою.

Частиною врожаю ченці годуватимуть корів, биків, курей та свиней. Решту продукції — продадуть, а вторговані гроші скерують на розбудову монастиря.

“Розбудовуємо наш монастир завдяки тим коштам, які отримуємо з посіву. Як вдається щось заробити, то є куди витрачати ці гроші. Є багато планів, проєктів, які треба реалізовувати. Розуміємо, яка ситуація в країні, то виходимо з того, що є. Дякуємо Богу, ЗСУ, що ми маємо можливість сіяти”, – розповів о. Онуфрій.

Урочище Гурби — місце найбільшої битви УПА. За даними історика Ігоря Марчука, у квітні 1944-го на Великдень у відкритому протистоянні зійшлися орієнтовно 3,5 тисячі повстанців та приблизно 14 тисяч солдатів НКВС. Битва закінчилась перемогою радянських військ, втім, оточити та знищити бійців УПА вони не змогли.

Щороку у третій день Великодня до Гурб з’їжджаються на літургію, щоб помолилися за вічний спокій загиблих повстанців.

Пантеон Слави Героїв Гурбинського бою заклали у 2006 році. У жовтні 2007-го перепохо­вали знайдені тут під час розкопок рештки бійців УПА та освятили колону Божій Матері-Покрові.

У 2016 році в урочищі Гурби відкрили Свято-Воскресенський чоловічий монастир на Повстанських могилах. Там діє однойменна дерев’яна церква, а в 2022 році освятили також храм Онуфрія Великого.

 

Comments are closed.