ПЦУ на території тимчасово окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської областей веде діяльність, але підпільно.

Про це сказав Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній в інтерв’ю Радіо Свобода.

Як зазначив Предстоятель ПЦУ, на окупованих територіях Церква перебуває «поза їхнім законом», ПЦУ там заборонена.

“Ми практично втратили в Криму всі наші храми. І нещодавно було демонтовано купол із кафедрального собору в Сімферополі. Практично ми припинили діяльність на території Кримського півострова. Ми на території тимчасово окупованих зараз районів Донецької, Луганської, Херсонської областей ведемо діяльність, але підпільно.

Він розповів, що окупанти переслідують духовенство ПЦУ.

“Є ще священнослужителі на території цих областей, які підпільно звершують богослужіння. Збирають громаду десь так, щоб ніхто не знав про це, бо приходять, арештовують. От нещодавно була інформація про те, що на території Херсонської області був закатований, вбитий наш священник, отець Степан, це в селищі міського типу Каланчак, якщо я не помиляюся. Його допитували і практично стратили цього священника, який звершував там богослужіння.

Вони приходять, допитують, забороняють, попереджають, але є такі священники, які не бояться і звершують богослужіння до кінця. Їх ув’язнюють, потім депортують. От в лютому було депортовано двох священнослужителів, які перебували пів року у в’язниці. Їх потім депортували на територію Грузії. Просто привезли до кордону. Викинули на межі кордону і все”, – розповів Митрополит Епіфаній.

За його словами, ПЦУ комунікує з духовенством на захоплених територіях на рівні єпархій, але цього не оголошує для того, щоб не давати приводу окупантам взагалі знищити  присутність там.

“Наші місцеві архієреї, наприклад, митрополит Сергій Донецький і Маріупольський чи владика Никодим Херсонський, вони закликають виїхати. Чому? Тому що людське життя є цінним. І вони не хочуть наражати своїх священнослужителів на небезпеку. Вони просять і попереджають, що краще було би покинути в таких умовах окуповану територію, а потім вже після перемоги ми повернемось знову. Але є священники, які самі ухвалюють рішення про те, що вони залишаються, вони є вірні своїй громаді і вони готові навіть постраждати”, – сказав він.

 

Comments are closed.