На цьому тижні скасовуються піст у середу та п’ятницю, а також земні поклони. Протягом Пасхального тижня не звершують Таїнства вінчання.

Про це розповіли в ПЦУ.

Світла седмиця – це перші сім днів святкування Світлого Христового Воскресіння – від власне дня Пасхи до Фоминої неділі (Антипасхи). Не лише тиждень називається Світлим, кожен його день носить назву Світлого: Світлий понеділок, Світлий вівторок, Світла середа… і так до Світлої суботи. Ці дні по-особливому ознаменовані радістю перемоги Христа над смертю.

Богослужіння в усі дні Світлого тижня мають такий самий порядок звершення, як і в перший день Пасхи. Ці святкові служби відбуваються при відкритих Царських вратах – на символ того, що Воскресіння Христове відкрило врата до раю.

На цьому тижні скасовуються піст у середу та п’ятницю, а також земні поклони. Починаючи з дня Великодня і до дня Віддання свята Пасхи (цьогоріч 12 червня) віряни вітають одне одного знаним великоднім привітанням: «Христос воскрес! Воістину Воскрес!».

Протягом Пасхального тижня не звершують Таїнства вінчання. У Світлу суботу вперше після дня свята Пасхи Царські врата у храмах закриваються, а вірянам роздається артос – освячений на Великдень хліб, який зберігався весь тиждень перед відкритими Царськими вратами, – на знак Божої любові та благовоління до людей.

Нехай цей благословенний Світлий тиждень усім нам додає сили та зміцнює впевненість у перемозі над злом! Христос воскрес!

Comments are closed.