У народі це свято називають «літнім», «весняним» чи «теплим» Миколаєм – на противагу усім відомому «зимовому», що припадає на 6 грудня за новоюліанським календарем.

Зрозуміло, що така народна назва – лише через календарну дату, адже і навесні, і взимку ми вшановуємо того ж самого святителя, одного з найбільш шанованих святих усіх християн – Миколая Чудотворця, розповіли в ПЦУ.

6 грудня святий Миколай завершив земне життя і розпочав свій шлях у вічності. А 9 травня – це дата перенесення його святих мощей зі Сходу на Захід, з міста Мири у Лікії (нині це поблизу містечка Демре, провінція Анталія, в Туреччині) до італійського міста Барі.

Як відомо, святитель Миколай понад чверть століття був архієпископом Мир Лікійських, там же він і завершив свій земний шлях після нетривалої тілесної хвороби у віці старше сімдесяти років. Це сталося 6 грудня 335 року від Різдва Христового (за іншими даними, в 343 році). На поховання святителя Миколая «зібралися єпископи Лікійської країни з усім кліром» та народ з різних міст. Чесне тіло святителя було поховано біля храму, де він служив.

Майже 700 років спочивало святе тіло великого святителя і чудотворця Миколая в Мирах Лікійських. Але потім туди прийшли з руйнівними набігами кочівники і народи мусульманські – розгромили, знищили майже всі міста Малої Азії, зруйнували та осквернили і Мири Лікійські. Як свідчить Передання, одному пресвітеру з італійського міста Барі (місто-порт на півдні Італії, яке здавна було заселене греками) уві сні явився святий Миколай і заповів забрати його тіло зі спустошеного міста Мири та перенести сюди, до Барі.

Пресвітер виконав волю святого, і 9 травня 1087 року святі мощі Миколая Чудотворця прибули кораблем до цього італійського містечка. Місцеві жителі зустріли святі мощі з великою радістю та повагою й урочисто поклали їх у церкві, яка була розташована біля моря. А вже за кілька років, після численних чудес і зцілень, які біля них звершувалися, звели храм на честь святителя Миколая і поклали там мощі святого, де вони спочивають й до цих пір – вже 937 років!

Comments are closed.