Поширення Московською Патріархією своєї юрисдикції в Україні є канонічним порушенням і аномалією.

Про це йдеться в постановах Архієрейського Собору ПЦУ, який відбувся 11 травня 2024 р. в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської лаври під головуванням Предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

Учасники Собору засвідчили бажання і готовність Помісної Церкви вести діалог, мета якого – досягнення єдності українського православ’я навколо Київського престолу на засадах Томосу про автокефалію.

Вони висловили глибокий жаль з приводу ультимативних відмов керівництва Митрополії Московського Патріархату в Україні від такого діалогу, водночас засвідчивши його успішність на рівні релігійних громад.

Учасники Собору наголосили на тому, що поширення Московською Патріархією своєї юрисдикції в Україні є канонічним порушенням і аномалією. Собор закликає духовенство і мирян, які дотепер ще залишаються в юрисдикції Московського Патріархату, продовжувати процес єднання з Православною Церквою України і не боятися так званих «заборон» і «позбавлень сану», бо вони є неканонічними, від початку нікчемними і не дійсними.

Собор вдячний православним громадам і духовенству, які за власним вільним рішення протягом попереднього часу послідували Томосу про автокефалію і увійшли в родину Православної Церкви України, адже це відповідає канонічному порядку, благу Православ’я в Україні та має тверду законну основу, що підтверджене і рішенням Верховного Суду України.

Також Собор підтримав необхідність запровадження законодавчої заборони підлеглості релігійних організацій в Україні релігійним об’єднанням з центром у державі-агресорі.

“Підтримати зусилля української держави щодо захисту релігійної спільноти і всього суспільства від ворожого іноземного впливу, від намагань з-закордону під виглядом релігійної діяльності втручатися у внутрішні справи України, руйнувати її через нав’язування неоімперської ідеології. Ці зусилля є особливо актуальними у світлі використання кремлівською диктатурою релігійних інструментів у гібридній агресії Росії проти України.

У зв’язку з цим Собор послідовно підтримує необхідність запровадження законодавчої заборони підлеглості релігійних організацій в Україні релігійним об’єднанням з центром у державі-агресорі та звертається до парламенту України з проханням, після внесення необхідних доповнень, ухвалити підтриманий релігійною спільнотою України урядовий законопроект з цього питання”, – йдеться в постановах Собору.

Comments are closed.