Митрополит Білоцерківський ПЦУ Євстратій і єпископ Бориспільський ПЦУ Авраамій співслужили з патріархом Варфоломієм та ієрархами Болгарської Православної Церкви в храмі Вселенського Патріархату на Фанарі.

Про це йдеться на сайті Вселенського Патріархату.

Як зазначено, Вселенський Патріарх Варфоломій очолив у неділю Мироносиць, 19 травня 2024 року, Патріаршу Божественну літургію у монастирі Валуклі за участю єпископів Вселенського Престолу і Церков Болгарії та України, зокрема, Анеонського Макарія, Лаодикійського Феодорита, Філіппупольського Миколая, Старозагорського Кипріяна, Білоцерківського Євстратія, Нью-Джерсійського Апостола, Доростольського Якова, Чиказького Нафанаїла та Селевкійського Феодора, а також преосвященних єпископів Велікійського Сионія, Смолянського Віссаріона та Бориспільського Авраамія.

У своїй проповіді Патріарх наголосив, що “знаменням вічної присутності Господа серед нас є зібрання з братами-первосвящениками з двох улюблених дочок Константинопольської Церкви, а саме з Автокефальних Церков Болгарії та України”.

“Ваша присутність, преподобні брати, у дворі спільної Матері-Церкви є для нас приводом для освячення, бо труди цієї Церкви, яка завжди була порожньою і позбавленою всіх своїх ресурсів для добробуту своїх дітей, не були безплідними. Водночас маємо впевненість, що і для вас паломництво до Царствуючої і Великої Церкви є духовним поверненням до купелі, яка вигодувала і оживила ваші народи та стала вирішальним і благодатним поворотним пунктом в їхній історії та культурі”, – сказав Варфоломій.

Як написав на своїй сторінці в Facebook доктор історичних наук, професор кафедри історії у Національний університет «Острозька академія» Андрій Смирнов, це співслужіння є “фактично визнанням ПЦУ з боку Болгарського Патріархату”.

  

Як написав митрополит Євстратій (Зоря), під час богослужіння він побачив особливий знак під час єднання навколо Святої Євхаристії Церкви-Матері Константинопольської та двох її Дочок – первородної Болгарської та молодшої Української.

“У храмі монастиря «Живоносного Джерела» було дуже зворушливо у вівтарі побачити ікону Богородиці «Печерська» зі святими київськими, преподобними Антонієм і Феодосієм.

Це був ніби знак їхньої молитовної присутності під час єднання навколо Святої Євхаристії, навколо Хліба Життя і Чаші Спасіння, єднання через Тіло і Кров Христові Церкви-Матері Константинопольської та двох її Дочок – первородної Болгарської та молодшої Української.

Ми – Єдина Церква. Єдина тут, на землі, хоча і зібрана з Помісних Церков. І єдина зі святими, з Церквою переможною, яка торжествує на небесах”, – зазначив митрополит.

 

Comments are closed.