В Успенському соборі Києво-Печерської лаври встановили відреставровану срібну раку з чудотворними мощами першомученика й архідиякона Стефана.

Про це повідомили в Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра”.

За життя Стефан опікувався бідними, сиротами та вбогими. Він належав до перших семи дияконів Церкви і був старшим серед них, тому й зветься архідияконом. Святий Стефан першим постраждав за свою непохитну віру у вчення Христа та загинув близько 37 р. по Р. Х. через побиття камінням. Дні пам’яті – 27 грудня, 15 вересня (день віднайдення мощей у 415 р.), 2 серпня (перенесення мощей святого з Єрусалима до Константинополя бл. 428 р.)

Перст лівої руки святого на початку 18 століття перевіз з території сучасної Молдови архієпископ Пахомій. Для мощей виготовили спеціальний ковчег, що встановили в Успенському соборі, в приділі, освяченому на його честь. Саме тут був осередок молдовської та румунської православної спільноти.

Згодом для святині виготовили раку зі срібла вагою близько 80 кг, куди помістили ковчег з перстом. Під час вибуху у храмі восени 1941 року коштовна скриня опинилася під завалами та, на щастя, її вдалося дістати та відреставрувати.

Вшанувати вікопомну реліквію зможуть усі відвідувачі Успенського собору. У святого Стефана заведено просити про зцілення від хвороб та позбавлення від смутку.

Comments are closed.