Священники церкви УПЦ МП у селі Зеленів Вижницького району на Буковині всіляко намагаються перешкодити процесу переходу мешканців села до ПЦУ.

Про це на своїй фб-сторінці розповів військовослужбовець, уродженець села Зеленів Віталій Аврам, пише molbuk.ua.

“Ніколи би не подумав, що буду писати про таке в 21 столітті. Як будь-який демократичний процес, процес переходу повинен відбутись у форматі голосування: зібралася громада і проголосувала, більшість перемогла, меншість повинна прийняти бажання більшості. Але в процес вмішуються середньовічні методи”, – зазначає Віталій.

Він перелічує, до яких саме методів вдаються священнослужителі МП у селі.

“Залякування людей прокляттями через церкву. Звісно, публічно такого ніхто не визнає, але між собою люди знають, що всі, хто хоче перейти в ПЦУ, помирають через рік; написали заяву в СБУ, що бажаючі перейти в ПЦУ – колаборанти; тихі особисті погрози з тими ж прокляттями, анафемами і так далі у бік організаторів майбутнього переходу; натяк на заборону відвідування церкви всім, хто зараз підтримує майбутній перехід. А також відмова від молитви за здоров’я, за упокій і т.д.; на попередніх зборах, де мали би визначити дату голосування, влаштували справжню штовханину, і “типу проголосували” (правда, проголосували виключно прихильники УПЦ МП)”, – пише військовослужбовець.

Він закликав усіх вирішити питання цивілізовано і провести демократичне голосування.

“Ще до повномасштабного вторгнення часто писав, що УПЦ МП – це 5 колона ворога, за що моїм рідним потім було не дуже комфортно відвідувати рідний храм. Адже деякі прихильники УПЦ МП вдавались до цікавих висловлювань у бік моєї сім’ї… Не дуже це приємно. Розумію односельців, які бажають перейти до ПЦУ, і підтримую їх”, – додав Віталій Аврам.

Comments are closed.