Нардепи, які раніше належали до ОПЗЖ, шантажують більшість “Слуг народу”, щоб вони не виносили на розгляд законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних з РФ.

Про це заявив народний депутат від “Європейської солідарності” Микола Княжицький у коментарі Суспільному.

“Суть в тому, що всі фракції, крім колишнього ОПЗЖ — за. Більшість “Слуг народу” — за. Значна частина “Слуг народу” проти. Це адепти московської церкви. Але колишні ОПЗЖ шантажують більшість “Слуг народу”, щоб вони не виносили це. Бо вони тоді не будуть голосувати за інші закони, які ми не підтримуємо, а їм треба провести”, — розповів Княжицький.

Він додав, що розраховує, що все ж зможуть переконати представників монобільшості проголосувати за цей законопроєкт.

Як розповіла представниця фракції “Слуги народу” Євгенія Кравчук, її фракція теж збирає підписи депутатів, формуючи свій список “за”. Кравчук сказала, не може повідомити точної кількості зібраних голосів, але припускає, що процес збору підписів не завершиться цього тижня.

“Я думаю, що треба буде трошки більше часу, бо зараз багато колег в ПАРЄ у відрядженні, і вони мусять це зробити особисто”, — сказала Кравчук.

Говорячи про загальну кількість зібраних підписів депутатами різних фракцій, Кравчук сказала, що вже точно є більше, ніж 150 підписів.

“Я не можу сказати, що це вже 200 є, але це між 150 і 200. Це, якщо говорити про всі фракції. Наскільки я знаю, то, мабуть, тільки ці групи, які утворилися після розвалу ОПЗЖ, не дають голосів”, — сказала Кравчук.

При цьому джерело Суспільного в “Слузі народу” підтвердило тиск на парламентарів із боку депутатів колишньої ОПЗЖ та припустило, що розгляд законопроєкту про заборону релігійних організацій можуть відкласти до липня через візит іноземних гостей.

“Загалом є тиск, особливо на депутатів мажоритарників в тих регіонах, де багато приходів УПЦ МП”, — зазначило джерело.

Восени 2023 року Верховна рада проголосувала за заборону релігійних організацій, які пов’язані з Росією. Депутати підтримали законопроєкт, але поки — у першому читанні, тож на нього ще чекають правки та додаткове голосування.

Як повідомляла РП, нардепи від “Євросолідарності” вимагали 21 травня невідкладно винести на голосування законопроєкт про заборону Московської Церкви в Україні, створення ТСК з питань фортифікацій і забезпечення ЗСУ дронами. Також депутати розмістили плакати біля президії з написами: “Московська церква вбиває”, “Фортифікації – це захист”, “Фортифікації – це захист Харкова, Сум, Запоріжжя і кожного воїна”.

У Верховній Раді збирають підписи для винесення на розгляд на пленарне засідання у другому читанні та в цілому законопроєкту про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із Російською Православною Церквою.

Comments are closed.