Бруд і нагар на стінах, сміття в усіх куточках і безлад – у такому стані Спасо-Преображенський собор у Чернігові залишили представники УПЦ МП після 30-річної оренди.

За словами гендиректорки Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” Наталії Ребрової, собор доводять до ладу і планують відкрити для відвідувачів як пам’ятку тисячолітньої історії, повідомляє Суспільне.

“Видно лінію. Це вже розчищені поверхневі забруднення, там вони ще не розчищені. За десятки років нашарування на живописі відбулись, за рахунок копоті, пилу, бруду. Багато часу пішло, поки ми підібрали змивку, починаємо з самих слабких, і знаходимо найбільш щадний варіант”, – каже реставратор Олександр Ткач, який разом з колегами вичищає бруд з розпису ХІХ століття.

Бруд і нагар на стінах, сміття в усіх куточках і безлад: в такому стані храм залишився після оренди.

“Просто сміття, яке демонструє їх відношення до української святині. Тут стає зрозуміло для чого їм був храм, вони його не цінували, вони його не любили, вони його спотворювали, це було місце для заробляння коштів”, — говорить Наталія Реброва.

За її словами, крім прибирання, співробітники заповідника розбирають дерев’яні кіоти.

“Московська церква ніколи не цінувала нашої спадщини. І ці конструкції, які були встановлені впритул до стін храму, якому тисяча років, впродовж років псували цей храм. Не давали можливості вентиляції”, – зазначає вона.

Гендиректорка розповідає, у червні хочуть відкрити двері собору для відвідувачів. Проте проводити тут служби поки що не планують.

“Він входить у п’ятірку найдавніших і найвизначніших храмових споруд України. І ми маємо показати його, він сам є пам’яткою нашої тисячолітньої історії. І він буде музеїфікований”, – наголошує директорка.

За словами Ребрової, реставрують та прибирають храм своїми силами співробітники заповідника.

“Звертаюсь до усіх – підприємців, до всіх небайдужих людей: якщо ви бачите необхідність, якщо розумієте необхідність відкриття цього храму і очищення його від цієї московської скверни — допоможіть нам”, — каже Наталія Реброва.

Comments are closed.