Якщо Церква має центр у країні-агресорі – це є підставою для відмови в мандаті військового капелана.

Про це йдеться в постанові, в якій уряд вніс зміни до чинного положення про порядок видачі мандата на право здійснення військової капеланської діяльності, повідомляє ZN.UA.

Відповідне рішення ухвалене на реалізацію закону України, який було прийнято Верховною Радою у березні 2024 року, повідомляє постійний представник Кабінету Міністрів України у ВРУ Тарас Мельничук.

Згаданим вище законом визначено, що священнослужитель не має права отримувати мандат військового капелана в разі, якщо Церква, до якої він належить, має центр управління в країні-агресорі. В більшості випадків це положення стосується православних церков, які формально є українськими релігійними організаціями, але керуються вказівками та настановами з Москви.

“Доповнено перелік підстав для видання Державною службою України з етнополітики та свободи совісті наказу про відмову у виготовленні мандату новою підставою, зокрема, належністю кандидата на посаду військового капелана до релігійної організації, що визнана такою, що входить до структури (є частиною) релігійної організації, керівний центр (управління) якої знаходиться в державі, визнаній такою, що здійснила збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України”, – вказано у повідомленні.

Нагадаємо, що за висновком релігієзнавчої експертизи Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Українська Православна Церква МП є структурним підрозділом РПЦ.

Comments are closed.