Для відновлення Спасо-Преображенського собору в Чернігові, в якому тривалий час хазяйнувала УПЦ МП, знадобиться близько десяти років. А до 28 червня його планують відкрити як музей.

Про це повідомляє Суспільне.

За словами гендиректорки заповідника “Чернігів Стародавній” Наталії Ребрової, це роблять для того, щоб заробити гроші на реставрацію собору. Під час підготовчих робіт та реставрації хочуть залучити досвід колег із заповідника “Софія Київська”.

Як каже Наталія Реброва, досвід київських колег може допомогти уникнути помилок під час реставрації та відновленні Спасо-Преображенського собору.

“Ми починаємо дорогу по тому, щоб Спас зайняв своє гідне місце серед найвизначніших пам’яток України і Європи. І тут нашими першими партнерами стали найкращі фахівці України в цьому питанні, це Національний заповідник “Софія Київська”. Колосальний об’єм наукової, реставраційної, дослідної роботи, які необхідно виконати в Спасі, ми виконаємо разом”, — зазначила вона.

Генеральна директорка “Софії Київської” Неля Куковальська каже, що після огляду собору в неї склалось враження, що священники УПЦ МП використовували його в корисливих цілях.

“Вони зневажливо ставились і мені так здається, що вони використовували його як місце для заробляння коштів. Вони їх заробляли, але жодної копійки не вкладали. І оці закопчені стіни, оце сміття, якого тут просто безліч, речі, які є неавтентичні, які дуже змінюють інтер’єри — цього не повинно було бути”, – зазначає вона.

Неля Куковальська каже, для відновлення Спасо-Преображенського собору знадобиться близько десяти років. Але все буде залежати від фінансування.

“По-перше, треба вирішити питання з відмосткою і з відводом води від стін. Вони замокають. Прийшовши навколо, я побачила, що є контур-уклон із благоустрою в бік самої церкви. Наступне іде капілярний підсос води тут теж, по ґрунтам я дивилася. Є зараз методики, які дозволяють загнати капілярний підсос знову у землю”, – наголошує вона.

Ці роботи необхідно виконати першими, щоб зберегти конструкцію собору. Окремо дослідять іконостас. Нині в соборі на благодійній основі працюють три клінінгових компанії.

Щоб залучити гроші на відбудову, його відкриють для відвідування, як музей. Це планують зробити до Дня Конституції, 28 червня. Також заповідник шукає благодійників, які можуть допомогти з фінансуванням реставраційних робіт.

Comments are closed.