У день Святого Духа Православна Церква України вперше здійснила богослужіння у Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської Лаври.

Про це повідомляє Національний заповідник Києво-Печерська лавра.

Літургію очолив єпископ Бориспільський і намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Авраамій. Він підкреслив, що ця подія є особливою для України, оскільки лавра, яка протягом сотень років перебувала в духовній окупації, звільняється від московських кайданів.

“Останню службу тут десять років тому провели представники московського патріархату. З того моменту храм був закритий на реставрацію. Зауважу, що від того моменту, коли лавра була в духовній окупації, минуло 300 років. Сьогодні тут посідає місце Православна Церква України, помісна автокефальна церква”, – акцентував єпископ Авраамій.

Троїцька надбрамна церква, зведена у XII столітті, є унікальним зразком давньоруського зодчества та козацького бароко. Її архітектура та оздоблення відображають глибоку духовну і культурну спадщину України. Церква, яку називають колискою українського православʼя, збереглася до наших днів у первозданному вигляді й залишається символом національної ідентичності.

Генеральний директор Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Максим Остапенко наголосив, що збереження та відновлення таких памʼяток є надзвичайно важливою місією всього суспільства, навіть в умовах війни.

“На превеликий жаль, вже третій рік реставрація памʼятки призупинена через відсутність цільового фінансування. Зараз одна з наших головних місій – відновити реставрацію цієї пам’ятки, тому що це, власне, одна з найбільших перлин як Києво-Печерської лаври, так і всієї сакральної архітектури України”, – зазначив він.

До повномасштабного вторгнення встигли виконати 75% робіт. Проте незавершений цикл реставрації фактично може звести нанівець всі попередні зусилля. Уваги потребують не лише фасад церкви, а й внутрішні конструкції. Всередині церкви знаходиться унікальний та неповторний комплекс розписів, створений на початку XVIII століття.

“Коли ми заходимо в церкву, то наче потрапляємо в часи гетьманування Івана Скоропадського, Павла Полуботка та Данила Апостола. Унікальна програма розписів храму – це синтез богословської думки та мистецьких традицій того часу. Автентика – це унікальна атмосфера, яку дуже важко відтворити штучно. Тому храм потребує всілякого захисту, постійної реставрації, реставраційного нагляду, що роблять реставратори нашого заповідника”, – додала провідна наукова співробітниця Аліна Варивода.

Через те, що храм у стані реставрації, літургія у Троїцькій надбрамній церкві відбулася лише за участю владики Авраамія та братії лаври – без публічного доступу.

Comments are closed.