Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 30 червня 2024 року, в день вшанування Тернопільського образа Богородиці, очолив Божественну літургію у кафедральному храмі Воздвиження Чесного Хреста Господнього міста Тернополя.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

Предстоятелю Православної Церкви України співслужили митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор, митрополит Рівненський і Острозький Іларіон, митрополит Дніпровський і Січеславський Симеон, архієпископ Луганський і Старобільський Лаврентій, архієпископ Володимирський і Нововолинський Матфей, архієпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, архієпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Харківський і Слобожанський Митрофан, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, єпископ Богуславський Арсеній, настоятель храму протоієрей Димитрій Лисак, місцеве та запрошене духовенство.

За богослужінням молилися численні віряни, захисники Батьківщини, міський голова Тернополя Сергій Надал, меценати та інтелігенція.

Після прочитання Євангелія він виголосив першосвятительське слово проповіді та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Також під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів.

Після літургії Митрополит Епіфаній вручив іменний хрест Предстоятеля настоятелю кафедрального собору протоієрею Димитрію Лисаку та протоієрею Володимиру Якубишину.

Керуючий Тернопільсько-Бучацькою єпархією архієпископ Тихон висловив вдячність Предстоятелю за підтримку й лідерство, за сердечні молитви за захисників та нашу Батьківщину Україну.

Після урочистої молитви відбувся хресний хід від кафедрального храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього до кафедрального собору Різдва Христового міста Тернополя.

Під час Першосвятительського візиту до Тернополя Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній звершив молебень перед чудотворним Тернопільським образом Богородиці у кафедральному храмі Різдва Христового.

Цей образ Божої Матері передала храмові побожна родина тернопільського шевця Маркевича. За переказами, саме у його хатині під час Великого посту 1730-го року замироточив образ Матері Божої. Про чудесні зцілення після молитов перед святим образом свідчать численні дари вдячності, які зберігаються поруч із чудотворною іконою.

Митрополит Епіфаній спільно із архієреями, духовенством, численними вірянами та захисниками Батьківщини піднесли молитви до Божої Матері за якнайшвидше досягнення справедливого миру для України, за захист і допомогу для наших воїнів, за заступництво для тих, хто під владою російського агресора страждає в окупації та в неволі.

На завершення Першосвятительського візиту Предстоятель біля могили Митрополита Мефодія (Кудрякова) помолився за упокій його душі та звершив покладання квітів.

Comments are closed.