1 липня закінчився договір оренди релігійної організації Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП на користування пам’яткою архітектури комплексом споруд Успенського собору у Володимирі. Однак духовенство відмовилося вибиратися з будівлі.

Про це повідомляє Буг.

В той час, коли на місці працювала комісія з області під керівництвом начальника департаменту культури Волинської ОВА Олександра Хвіщука у храмі тривав молебень, були зібрані парафіяни.

На місці також були працівники Державного історико-культурного заповідника  «Стародавній Володимир» Володимир Пикалюк та Орися Вознюк. Поліція наглядала за правопорядком.

До єпархії прибули священники зі всієї округи, за їхніми словами, ніби-то на щомісячні єпархіальні збори.

Можна було бачити у соборі колишнього регіонала та скандального ексдепутата Володимирської міської ради Руслана Мороза, який почувався на території собору та єпархії, як у себе вдома. Він заявив, що є прихожанином Успенського собору УПЦ МП та прийшов захищати інтереси релігійної громади. Супроводжував скрізь комісію, домовлявся із владикою, куди можна пройти, а наприкінці вимагав від представників ОДА продовжити договір релігійній організації Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП на користування Успенським собором.

Під час обстеження виявили певні порушення: тріщини у стінах, заміна дверей, додавання пластикових елементів в інтер’єр. Після цього комісія пішла до керуючого єпархією митрополита Володимира, який відмовився підписувати акт про перевірку.

Нагадаємо, у травні Волинська ОВА надіслала настоятелю Успенського собору УПЦ МП у Володимирі повідомлення про припинення договору оренди.

 

Comments are closed.