Обмін полоненими між Україною та Росією за посередництва Ватикану можливий і надалі.

Про це заявив державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін, відповідаючи на запитання журналістів щодо ватиканського посередництва в обміні полоненими між Україною та Росією, повідомляє Vatican News.

«Іноді здається, що дипломатична праця приносить мало результатів, але ми не повинні піддаватися втомі або спокусі опускати руки», – наголосив кардинал П’єтро Паролін.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо пропозиції угорського прем’єра про негайне припинення вогню як спосіб розпочати мирні переговори, висловлену під час візиту до Києва, державний секретар Святого Престолу зазначив, що українці такі пропозиції відхиляють. Він пояснив, що для українського уряду в разі відсутності гарантій це може сприйматися лише як пауза для Росії, щоб потім почати знову в ще більш грубій, жорсткій манері. «Ми дуже сподіваємося, – додав кардинал Паролін, – що досягнення перемир’я можливе, а потім – переговори».

Щодо обміну полоненими, посередником в якому успішно виступив Ватикан, держсекретар припускає, що будуть інші звільнення.

«Йдеться, по суті, про обмін списками, які передаються двом сторонам, тому я припускаю, що ця діяльність дещо продовжуватиметься, що, на мою думку, є дуже позитивним і може створити умови, які також сприятимуть миру і можливим переговорам», – сказав він.

Як повідомляла РП, 28 червня 2024 року двох священників Української Греко-Католицької Церкви, ієромонахів Згромадження Найсвятішого Ізбавителя — о. Івана Левицького й о. Богдана Гелету — звільнили з російського ув’язнення. Глава УГКЦ Святослав висловив слова щирої подяки Ватикану за порятунок священників УГКЦ.

Як повідомив президент Володимир Зеленський, вдалося повернути з російського полону ще десятьох наших людей. “Хочу відзначити також зусилля Ватикану заради того, щоб повернути додому цих людей”, – зазначив президент.

Comments are closed.