Об’єднаний центр з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України відмовився розголошувати інформацію про запити від Росії на обмін ієрархів та священників УПЦ МП, які перебувають під слідством.

«Запитувана інформація є чутливою та її розповсюдження може зашкодити процесу звільнення полонених оборонців України та незаконно утримуваних цивільних осіб, а також звільненим особам», – повідомив керівник Об’єднаного центру Андрій Пастернак у відповідь на запит «Главкому».

Зокрема, «Главком» цікавило, чи виявляє інтерес держава-агресор до відомих служителів УПЦ МП, проти яких відкрито кримінальні справи. Ідеться про екснамісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла (у миру – Петро Лебідь), намісника Свято-Успенської Святогірської лаври митрополита Арсенія (у миру – Ігор Яковенко), митрополита Запорізького та Мелітопольського УПЦ МП Луки (в миру – Андрій Коваленко), керівника Черкаської єпархії УПЦ МП митрополита Черкаського і Канівського Феодосія (в миру – Денис Снігірьов).

Як повідомляла РП, Митрополита Тульчинського і Брацлавського УПЦ МП Іонафана Єлецьких, якого засудили в Україні, привезли до Москви, де він зустрівся з Патріархом РПЦ Кирилом. Той нагородив його орденом.

10 квітня 2024 року церковнослужитель, якого в Україні засуджено до п’яти років тюрми з конфіскацією майна за заперечення збройної агресії РФ проти України і розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території України, надав добровільну згоду на його обмін як військовополоненого та передачу представникам Росії.

Comments are closed.