На території Здвиженської церкви у Кам’янці-Подільському відбулися збори парафіян. Вони ухвалили рішення про приєднання релігійної громади храму до Православної Церкви України.

Про це розповів сайту «Є» Василь Фенцур – директор Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець».

Хрестовоздвиженська дерев’яна церква XVIII століття, яка є одним з об’єктів заповідника «Кам’янець», розташована під мурами кам’янецької фортеці. З 1991 й до 2023 року пам’ятка перебувала у безоплатному користуванні парафії УПЦ МП. Утім, за рішенням Господарського суду Хмельницької області у липні 2023 року представників УПЦ МП зобов’язали покинути храм. Згодом від них було оскарження, однак наприкінці листопада Північно-західний апеляційний господарський суд ухвалив остаточне рішення – представники УПЦ МП мають виконати зобов’язання, зазначене у рішенні суду першої інстанції.

Представники УПЦ МП покинули храм 28 грудня. Того ж дня виконавча служба надала акт, за яким будівлю офіційно передали заповіднику. Після представників УПЦ МП у церкві залишилось небагато. Раніше, каже Василь Фенцур, ремонт тут зробили на швидку руку, обшивши стіни і стелю плитами ДВП із надписами. Це й усе. Церковне начиння забрали.

Та богослужіння тут відбуватимуться надалі. Тільки молитва вже звучатиме українською, каже Василь Фенцур.

«Ключі у нас. Ми виготовили усі необхідні документи, провели грошову оцінку. Чекаємо, коли Статут громади буде офіційно зареєстрований, а її представники звернуться до Фонду держмайна, аби укласти з нами договір про оренду. Парафіяни будуть, ймовірно, в більшості ті ж, що ходили у цей храм. Але громада вже буде у підпорядкуванні Православної Церкви України», – зазначив директор Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець».

Comments are closed.