Парафіяни запорізької церкви Петра і Павла (ПЦУ), зруйнованої російським ракетним ударом рік тому, відновлюють свій храм. Увесь цей час їм довелося молитися на подвір’ї або в трапезній.

Про це розповідає Суспільне.

Влучанням 9 серпня 2023 року була пошкоджена дзвіниця, а сама церква і трапезна — зруйновані. Про це розповідає настоятель Василь Батіг.

“Вибуховою хвилею завалило цю стіну і оту, задню. І все! І храму не стало… І нам довелося повністю все розібрати”, – каже отець Василь.

У храмі був знищений іконостас, врятувати і відновити вдалося не всі ікони. “Тут у нас була дуже гарна старовинна ікона у фігурній оправі — Ісуса Христа. Це колись, під розпад Радянського Союзу, хтось викинув у посадку. А жіночка йшла — і побачила. Цю ікону теж знищило”, – розповідає настоятель.

Дзвіниця вибухом зруйнована не була, але пошкоджена — висока споруда пішла тріщинами.

Відбудова дзвіниці — наступне у планах настоятеля церкви. Поки що на ремонт збирають гроші — переважно з пожертв парафіян. Будівлі церкви й трапезної відновлювали також за рахунок вірян та за допомогою єпархії ПЦУ. Це коштувало близько 500 тис. грн.

Другі входини до храму відбудуться після реставрації та відновлення усіх ікон й освячення.

“Я не сподівався… Хто б подумав, що з ласки Божої ми за рік відбудуємо цей храм”, – каже отець Василь.

Армія РФ ракетою Х-35 завдала ракетного удару по житловому кварталу Запоріжжя. Тоді загинуло троє людей, була зруйнована церква, пошкоджені 15 будинків та магазини.

Розбирали завали впродовж двох днів. Настоятель храму отець Василь розповів, що церква, зведена 20 років тому, була зруйнована вщент. Її одразу почали відновлювати: залили фундамент, зробили дах та встановили купол. У січні роботи призупинили через морози. А поки храм відбудовують, служби проводять у трапезній.

Comments are closed.