23 липня Православна Церква України вшановує один із найвідоміших чудотворних образів – Почаївську ікону Божої Матері, яка є знаною далеко за межами нашої держави.

Історія перебування в Україні цього чудотворного образу нараховує понад 400 років, розповідають в ПЦУ.

Незліченна кількість чудесних зцілень зафіксована біля цієї ікони, вони не припиняються і в наші дні. Сотні разів привселюдно засвідчено цілющу силу Божу, що діє через Почаївський чудотворний образ Божої Матері: у книзі «Записів чудес Почаївських» цю ікону названо «скорботних матерів розрадою».

Достеменно походження ікони не відоме, але вона написана давнім візантійським стилем. На територію України ікона потрапила в XVI столітті, коли Почаєвом та навколишніми селами володіла вдова луцького земського судді Ганна Гостська (або Анна Гойська).

Історія оповідає про те, що наприкінці XVI ст. на Волині з візитом перебував грецький митрополит Неофіт. Проїжджаючи через маєток Анни Гойської, архіпастир на запрошення гостинної господині залишався там кілька днів, відпочиваючи з дороги. І на знак своєї вдячності за гостинність митрополит благословив благочестиву господиню маєтку давньою іконою Богородиці з Предвічним Немовлям, котру привіз із собою з Константинополя.

Подарована ікона деякий час перебувала в замковій молельні маєтку Гойських. Але перші чудеса, які біля неї трапились, зокрема зцілення сліпонародженого брата Анни Гойської Филипа Козинського, спонукали господиню маєтку передати чудотворний образ на вічне зберігання ченцям, які подвизалися на Почаївській горі. З того часу ікона стала головною святинею Почаївського монастиря.

До речі, Анна Гойська також передала на благодійність монастирю землі та щедру грошову допомогу, поставивши умову: «А Ігумен мусить бути чоловік Християнської віри Східної Церкви, Святих Правил нашого Грецького ісповідання … Судити незгоду в монастирі має Владика не іншого Ісповідання, а тільки Грецького, Східної Церкви». Її ж стараннями на Почаївській горі з’явився ігумен преподобний Іов Почаївський.

Велика кількість чудесних зцілень, тілесних і духовних, пов’язана з цією іконою. Багато списків цього чудотворного образу Божої Матері прикрашають наші храми. Один з них увінчує Царські врата центрального іконостасу Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві. Молитва до Богородиці перед Її чудотворним Почаївським образом постійно лунає за недільним богослужінням в соборі.

Comments are closed.