Нині вислів «одним миром мазані» означає людей, дуже схожих між собою в чомусь, однакових за вподобаннями, рисами характеру, поведінкою тощо. Часто його вживають в іронічному чи певному негативному контексті. Але спочатку цей вислів позначав людей однієї віри.

Про походження і значення цього біблійного фразеологізму розповіли в ПЦУ.

Спочатку цей вислів позначав людей однієї віри, християнства, адже одразу після Таїнства Хрещення звершується і Таїнство Миропомазання, коли через видиме хрестоподібне помазання охрещеного святим миром йому таємним чином, невидимо подаються дари Святого Духа на зростання у благодаті Божій та зміцнення у житті духовному. В Православній Церкві Таїнства Хрещення і Миропомазання звершуються зазвичай разом і є неповторними, унікальними.

Матеріальним виявом, речовиною Таїнства Миропомазання, є миро: з грецької «μύρον» – «ароматна олія». Це суміш єлею (оливкової олії) з багатьма запашними речовинами (зазвичай близько 40 різних складників). Різноманітність пахучих речовин символізує багатство дарів Святого Духа, якими сповнюється людина.

За каноном, святим миром помазують лоб (для освячення розуму), груди, повіки, ніздрі, уста й вуха (для освячення всіх почуттів), руки та стопи ніг (щоб освятити всі справи людини); при цьому священник промовляє: «Печать дару Духа Святого. Амінь». З православного погляду Хрещення і Миропомазання – дві сторони одного цілого: у Таїнстві Хрещення ми народжуємось для духовного життя, у Таїнстві Миропомазання отримуємо дари Святого Духа для проходження цього життя.

Саме тому вислів «одним миром мазані» спочатку вказував на особливу духовну спорідненість і означав, що християни сповідують одну віру, належать до єдиної Церкви.

Comments are closed.