Росія проводить переговори з Україною про обмін полоненими, зокрема намісником Свято-Успенської Святогірської лаври митрополитом Арсенієм (Яковенком) і ще п’ятьма представниками УПЦ МП.

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на протоієрея Андрія Павленка, пише inkorr.com.

У вересні 2023 року митрополит Арсеній поширював інформацію воєнного характеру, розповідаючи про розташування блокпостів та підрозділів ЗСУ, СБУ, НПУ й Сил оборони України на території Святогірської МГ. 24 квітня 2024 року його заарештували за підривну діяльність, яку він веде ще до вторгнення Росії на територію України.

Служба безпеки повідомила, що розпочала кримінальні провадження стосовно понад 100 кліриків УПЦ МП, з яких 48 отримали підозри, а 25 уже отримали вироки. Також повідомили про підозру клірику УПЦ МП, який закликав до приєднання Херсонщини до РФ. Звільнили кількох священиків УПЦ МП на обмін за українських полонених.

Як повідомляла РП, Митрополита Тульчинського і Брацлавського УПЦ МП Іонафана Єлецьких, якого засудили в Україні, привезли до Москви, де він зустрівся з Патріархом РПЦ Кирилом. Той нагородив його орденом.

10 квітня 2024 року церковнослужитель, якого в Україні засуджено до п’яти років тюрми з конфіскацією майна за заперечення збройної агресії РФ проти України і розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території України, надав добровільну згоду на його обмін як військовополоненого та передачу представникам Росії.

Comments are closed.