Навколо Казанської ікони Богородиці РПЦ створює московський великодержавний міф та культ, в якому християнські святині перетворюються на ідолів.

Про це розмірковує в своєму блозі речник ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря).

“Казанський образ Богородиці є не якоюсь окремою новою іконою, а зменшеним варіантом одного з поширених давніх типів Богородичних образів – Одигітрія (Провідниця, Та, Хто вказує шлях).

Саме на таке іменування ікони, знайденої у Казані, вказує російський патріарх Єрмоген – свідок подій та редактор і автор одного з перших описів явлення образу.

Згодом навколо Казанської ікони Богородиці (так само, як навколо князя Олександра Новгородського і меншою мірою навколо деяких інших святих та ікон) стали створювати московський великодержавний міф та культ, де християнські святині перетворювалися на ідол.

На мою думку, поступово ми маємо очищувати шанування святинь від того, що Московія додала.

Тож так само, як «Владімірская» ікона Богородиці шанується нами, але не заради тих подій у Московії, які російська пропаганда з нею повʼязує, а ми шануємо той самий образ, але як Вишгородську ікону – поступово варто вносити зміни в шанування і цієї ікони. Щоби відділити шанування Богородиці та здійснених за Її заступництвом чудес від подальшої імперської міфології.

Варто повернути цій іконі її правдиве іменування – Одигітрія, і саме під цією назвою вшановувати її”, – зазначив митрополит Євстратій.

 

Comments are closed.