Чоловічий монастир з’явиться у Кам’янці-Подільському, що на Хмельниччині. Таке рішення прийняв Священний Синод Православної Церкви України. Облаштують його в одній зі старовинних будівель Кам’янця, колишній Консисторії, де наразі проводять ремонтні роботи.

Архієпископ Кам’янець-Подільський і Новоушицький Православної Церкви України, Герман розповів Суспільне Хмельницький, що це перший чоловічий монастир у Кам’янець-Подільській єпархії.

Двоповерховій будівлі колишньої консисторії, єпархіальному управлінню, понад сто років, розповів архієпископ Герман.

“Ще 100 років тому тут було єпархіальне управління, Консисторія при архієреєві Подільської єпархії. Після Жовтневої революції 1917 року радянська влада відібрала будівлю, і тут було розташовано НКВД. Після другої світової війни було розміщено радянські установи й гуртожитки. І говорити про те, що зберігся історичний інтер’єр, на жаль, ми не можемо. Зберігся фасад будівлі такий, який ми можемо бачити на старих нечисленних фотографіях”, – розповів ієрарх.

Церква хоче дати нове життя цьому приміщенню, сказав архієпископ: “Тут є домовий храм, єпархіальний храм, буде розмішена канцелярія єпархіального управління, тобто резиденція правлячого архієрея і буде розміщено чоловічий монастир”.

Рішення утворити монастир, розповів його намісник, Архімандрит Лука Грубняк, синод прийняв у травні 2024 року: “10 травня 2024 року рішенням Священного Синоду ПЦУ було утворено Іоанно-Предтечинський чоловічий монастир в Кам’янець-Подільській єпархії”.

Зараз, зі слів архімандрита Луки, проводяться першочергові ремонтні роботи в приміщенні храму, який розташовується в середині будівлі.

Будівля мала різних господарів, розповів архієпископ Герман, і кожен залишив свій відбиток у тому числі й радянський. На другому поверсі пошкоджені стеля і дах: “Церква дуже обережно буде це відновлювати. Нам допомагають будівельними матеріалами”.

Архієпископ розповів, які роботи планують виконати найближчим часом.

“Зараз стоїть завдання зробити так, щоби дах не протікав. Ми плануємо встановити новий іконостас в храмі після ремонту, вже його замовили. Думаємо, що до Різдва нам майстри виготовлять його, щоб ми повноцінно могли звершувати богослужіння в нашій святині”, – зазначив він.

 

Comments are closed.