Під Києвом представництво Російської Церкви проводить масштабне будівництво, законність якого викликає сумнів.

Про це пише Главком.

За інформацією видання, народні депутати Олег Дунда, Олександр Аліксійчук та Віталій Безгін звернулися до Служби безпеки з проханням розібратися з фактом незаконного будівництва монастиря Іоанна Кронштадського релігійної громади «Свято-Іоанівський монастир» у селищі Мала Солтанівка Фастівського району. Будівництво цього величезного монастиря розпочалося ще на початку 2000-х і триває досі.

До одіозної УПЦ МП цей релігійний об’єкт прямого стосунку не має, але у «зону ризику» потрапив як частина досить загадкової структури – Російської Православної Церкви Закордоном.

Особливу увагу парламентарів Свято-Іоанівський монастир привернув досить випадково. На початку червня парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вирішив поцікавитися результатами діяльності Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ). Інспекція надала членам комітету перелік перевірок, які здійснювала, – серед них і опинився вищезгаданий монастир у Малій Солтанівці під Києвом.

Приводом для його перевірки стала скарга мешканців селища до Київської облпрокуратури. Небайдужі громадяни зазначили, що ділянки, на яких розташований монастир, використовуються не за цільовим призначенням, будівництво ведеться без отримання дозволу на проведення робіт та за відсутності єдиного будівельного паспорта на всю територію, на якій розкинувся монастир.

ДІАМ провела свою перевірку, підтвердила проблеми, склала протокол про адміністративне правопорушення та винесла припис про усунення порушення вимог законодавства при будівництві. Важлива деталь: припис був датований 29 грудня 2023 року, і час на виправлення порушень спливав 29 лютого 2024 року.

Добудова монастиря триває, хоча їй намагаються завадити. Нардепів з містобудівного комітету стривожили і сам факт можливих порушень при будівництві, і релігійна приналежність тих, хто тут господарює. Стривожили настільки, що обранці спрямували звернення до Служби безпеки з проханням нарешті звернути увагу на існування ворожої організації безпосередньо у Київській області.

«Загальновідомо, що Українська Православна Церква Московського Патріархату, Російська Православна Церква Закордоном завжди були інструментами РФ для поширення своїх наративів: відкрито підтримували російську анексію українських територій, проводили підривну діяльність на території України тощо, – наполягають підписанти листа. – З початку повномасштабної війни вже не один священник був викритий у злочинній діяльності проти української державності, а під час обшуків церков УПЦ МП було виявлено численні докази співпраці священників із ФСБ. Отже, можна беззаперечно стверджувати, що спецслужби РФ використовують церкву задля досягнення своїх цілей в Україні».

Народні депутати від «Слуги народу» звернулися до СБУ з проханням перевірити монастир у Київській області, який належить Російській Православній Церкві Закордоном Служба безпеки вже відреагувала на депутатське звернення і відкрила справу за ознаками вчинення правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111 та ст. 275 Кримінального кодексу. Якщо ст. 275 – умовно «господарча» («порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд»), то ст. 111 стосується куди більш тяжкого звинувачення – державної зради.

 

Comments are closed.