У Каневі 450 парафіян Успенського собору проголосували про вихід з Української Православної Церкви Московського Патріархату і обʼєднання з Православною Церквою України.

Про це повідомляє Суспільне.

Як розповів благочинний Канева ПЦУ Сергій Нікітін, наступним кроком стане звернення вірян ПЦУ про передачу їм у користування канівського Успенського собору.

Храм перебував у власності УПЦ МП, а нині триває касаційний розгляд у справі передачі будівлі до державної власності, пояснив юрист Мирослав Тараненко.

Як повідомляла РП, суд зобовʼязав Київську митрополію УПЦ МП повернути в державну власність обʼєкт культурної спадщини національного значення — Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття.

У 2003 році виконавчий комітет Канівської міської ради дозволив Українській Православній Церкві Московського Патріархату оформити право власності на собор. Потім УПЦ МП зареєструвала право колективної власності на нього.

Прокурори в суді довели, що передача обʼєкту була незаконною, оскільки українське законодавство встановлює пряму заборону на відчуження памʼяток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

Суд визнав незаконними рішення виконкому Канівської міськради та свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ МП. Це скасувало і рішення, і державну реєстрацію речового права на обʼєкт культурної спадщини національного значення.

Успенський собор у Каневі — це храм часів Русі-України, його заснував у 1144 році князь Всеволод Ольгович. Орієнтовна вартість будівлі собору перевищує 8,5 мільйона гривень.

Comments are closed.