Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 13 серпня 2024 року відвідав резиденцію Вселенського Патріархату на Фанарі (Стамбул, Туреччина).

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

У патріаршому кабінеті Митрополит Епіфаній тепло привітався з архієпископом Дманіським та Агарак-Таширським Зеноном (Грузинський Патріархат), який з паломницьким візитом прибув до Вселенського Патріархату. Раніше Предстоятель ПЦУ відвідував владику Зенона в грузинській парафії в Лондоні та приймав цього ієрарха в Києві під час приїзду до України.

В зустрічі Вселенського Патріарха Варфоломія та Митрополита Київського і всієї України Епіфанія брали участь старець-митрополит Халкидонський Еммануїл, Великий екклесіарх архімандрит Аетій і патріарший диякон Епіфаній (Камʼянович) як перекладач, а також митрополит Білоцерківський Євстратій і настоятель храму Малої Софії у Києві протоієрей Петро Ландвитович.

Під час тривалої братньої конструктивної розмови відбувся обмін думками щодо викликів, які зараз стоять перед Православ’ям загалом та Православною Церквою України зокрема у зв’язку з російською агресією та намаганнями виправдати її з використанням псевдо-релігійної ідеологічної риторики «русского міра».

Митрополит Епіфаній тепло подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за незмінну підтримку Церкви і народу України в нинішніх важких випробуваннях війною, за участь у миротворчих та гуманітарних ініціативах, за молитву про перемогу правди і справедливий мир.

Також Предстоятель ПЦУ підкреслив відкритість Помісної Церкви до діалогу з тими, хто поки що не послідував Томосу.

«Православна Церква України і особисто я завжди і незмінно проголошуємо, що наші двері і наші серця відкриті для всіх. Ми неодноразово зверталися і продовжуємо звертатися до наших братів і сестер, які поки що перебувають в московській юрисдикції, із закликом до єднання, до спільного творення єдиної Помісної Церкви, як це визначене Томосом і канонічним порядком», – наголосив Митрополит Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ подарував Патріархові нове видання богослужбового Євангелія українською мовою малого і великого формату, набір богослужбових панагій та книгу про героїчний спротив України російській агресії.

Далі зустріч продовжилася за участю представників української держави.

Як повідомляла РП, заступниця керівника Офісу президента Олена Ковальська та голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський зустрілися зі Вселенським Патріархом Варфоломієм.

Також разом із делегацією українських посадовців Фанар відвідав Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та речник ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря).

Comments are closed.