В УПЦ МП заявили, що новий закон суперечить Конституції та низці зобовʼязань України, які вона має дотримуватися за міжнародними угодами.

Про це сказав у коментарі ВВС керівник інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП, член синоду митрополит Климент.

Він заявив, що закон 8371 “порушує інший закон – про декомунізацію”.

“Мабуть, ті, хто лобіював цей закон, свідомо зацікавлені створити такий скандал. Проте, якось мало хто звертає увагу, що в першу чергу щойно прийнятий закон порушує інший закон – про декомунізацію. Одним з перших декретів Леніна після приходу до влади був декрет про церкву, а потім – про конфіскацію її майна і позбавлення її реєстрації”, – зазначив він.

І провів аналогію із радянськими часами: “Радянська влада багатьма законами намагалася заборонити церкву. І коли зрозуміла, що законами це зробити неможливо, тоді почала розстрілювати мільйони вірян різних конфесій, у тому числі і лояльних до неї”.

Він також порівняв ухвалення закону зі стратою Ісуса Христа, якого “розіп’яли також за політичними звинуваченнями”.

Як повідомляла РП, Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт №8371, що передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у країні-агресорі.

Як відомо, Верховна Рада 19 жовтня 2023 року проголосувала у першому читанні за проєкт закону №8371, яким передбачена заборона діяльності релігійних організацій, які пов’язані з країною-агресоркою.

Як повідомляла РП, народні депутати, які підтримують законопроєкт про заборону діяльності релігійних організацій, афілійованих із Російською Православною Церквою, заблокували трибуну Верховної Ради і вимагають включити до порядку денного засідання це питання і розглянути його.

Погоджувальна рада ухвалила рішення, що Верховна Рада не буде працювати до серпня і не розглядатиме законопроєкт про заборону УПЦ МП.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив про намір “зміцнити українську духовну незалежність”, очевидно маючі на увазі заборону діяльності Московського Патріархату.

Comments are closed.