Печерський районний суд Києва продовжив термін особистого зобовʼязання митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю ще на 2 місяці. Під час судового засідання Лебедю викликали швидку, оскільки йому стало зле. Наступне засідання заплановане на 30 вересня.

Про це повідомляє Слідство.Інфо.

Печерський районний суд Києва продовжив термін особистого зобовʼязання митрополиту Павлу Лебедю ще на два місяці. Митрополита підозрюють у поширенні релігійної ворожнечі та виправдовуванні агресії РФ проти України.

«Необхідність (продовжити термін, — ред.) полягає в тому, що на сьогодні судовий розгляд триває. Стосовно ризиків, які є підставою для продовження обовʼязків, то ці ризики полягають у переховуванні від суду та незаконному впливі на свідків та потерпілих. З огляду на те, що на сьогодні свідки та потерпілі у нас не допитані», — сказав прокурор у справі Євген Завістовський.

Адвокати Павла Лебедя заперечили клопотання прокурора, бо той, на їхню думку, не обґрунтував ризиків. Вони просили змінити один із пунктів особистого зобовʼязання, аби Лебідь міг жити у своєму будинку в Києві.

«Я вважаю, що в даному випадку, обовʼязок не відлучатися з міста Вороньків не є актуальним. Тому що наш підзахисний може проживати і в іншому житлі, яке є у його власності у Києві. Тому я вважаю, що було б доцільно заборонити нашому підзахисному виїзд з міста Києва та Київської області. Щоб він міг проживати за двома адресами», — зауважив адвокат Лебедя Микита Чекман.

Суддя Світлана Гречана не задовольнила клопотання адвоката митрополита Павла.

Наступне засідання у справі заплановане на 30 вересня.

Журналістка Слідства.Інфо поспілкувалася з бригадою швидкої, яка приїхала на виклик до зали суду. За словами фельдшера, він не може розповісти про стан Лебедя через лікарську таємницю. Однак зауважує, що шпиталізувати до лікарні медики його не будуть. За декілька хвилин після цього Павло Лебідь вийшов із Печерського райсуду у супроводі парафіян і рідних та сів у чорний мерседес.

Зауважимо, 1 квітня 2023-го Павлу Лебедю оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (стаття 161 КК України) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (частина 2 статті 436 КК України). Зокрема, слідчі СБУ з’ясували, що Лебідь робив заяви, що виправдовували чи заперечували війну РФ проти України, а також ображав релігійні почуття українців у своїх публічних виступах і намагався сформувати ворожі настрої до вірян інших конфесій.

У день оголошення підозри митрополита Павла Лебедя відправили під цілодобовий домашній арешт та зобов’язали носити електронний браслет. 14 липня 2023-го суд змінив запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня або заставу у розмірі понад 33 мільйони гривень. 7 серпня адвокат Лебедя Микита Чекман повідомив, що митрополит вийшов з-під варти — потрібну суму вдалося зібрати за допомогою пожертв парафіян УПЦ. Водночас суд продовжив строк дії запобіжного заходу — особистого зобов’язання в межах терміну досудового розслідування.

Після повномасштабного російського вторгнення Павло Лебідь (отримав прізвисько «Мерседес» через поїздки на дорогих автівках) не засудив агресії РФ. Крім того, у 2020 році митрополит наголошував на необхідності єдності з Росією: «Ми нероздільні і нам нема чого ділити. У нас одна історія, один покров Божої Матері, у нас повинно бути все одно. Ми не повинні ділити Бога, ми не повинні ділити історію, ми повинні бачити один в одному брата, образ Христа», — сказав Павло.

Comments are closed.