Вселенський Патріарх Варфоломій особисто заперечив можливість надання екзархату Константинополя Українській Православній Церкві Московського Патріархату.

Про це у коментарі «Главкому» розповів заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків Православної Церкви України Євстратій (Зоря).

За його словами, Патріарх Варфоломій заперечив таку можливість під час зустрічі з митрополитом ПЦУ Епіфанієм у резиденції на Фанарі. На цих переговорах був присутній також сам Зоря.

«На зустрічі у Константинополі ми торкнулися цього питання, бо воно стало часто вкидатися на рівні чуток у пресі, – каже Євстратій (Зоря). – Патріарх сказав чітко, прямо і однозначно: це є «фейк-ньюз». Такий от він вжив англійський вираз. У нього реально була на це реакція, як на нісенітницю».

Раніше голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики  Микита Потураєв у коментарі «Главкому» заявляв, що розмовами про перехід УПЦ МП «під крило Константинополя» адепти Російської церкви в Україні намагалися зірвати прийняття багатостраждального законопроєкту №8371 про заборону релігійних організацій з центром у державі-агресорі.

Зокрема, відомо, що можливість надання УПЦ МП екзархату Константинополя підіймав на Погоджувальній раді голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Comments are closed.