Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив освячення храму на честь святого апостола Андрія Першозваного в місті Бучі Київської області.

Спільними зусиллями настоятеля та громади цей собор будувався упродовж двох десятиліть, повідомляє пресслужба ПЦУ.

Під час освячення та за Божественною літургією Предстоятелю Православної Церкви України співслужили митрополит Білоцерківський Євстратій, намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт, настоятель храму протоієрей Андрій Галавін та запрошене духовенство.

За богослужінням також молилися захисники Батьківщини, Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Надзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Мартін Гарріс, міський голова Бучі Анатолій Федорук та бучанці.

Після прочитання Євангелія він звернувся до вірних з Першосвятительським словом.

“Сьогодні для багатостраждальної героїчної Бучі – справді особливий день. Нині закликанням благодаті Божої на це місце і освяченням цього величного храму на честь святого апостола Андрія довершується справа, розпочата давно.

Коли понад два десятиліття тому українська православна громада на чолі з настоятелем отцем Андрієм розпочали у складних і несприятливих зовнішніх умовах втілювати в життя задум побудови цього собору – ніхто з людей не міг би передбачити, яка особлива доля випаде йому в майбутньому. Але Господь, Який знає все, благословив будову цього храму успіхом. Щоби коли зло і його слуги ніби брудним потопом ринули на нашу землю, несучи руїну і вбивства, ця святиня, як знак чистоти, світла і надії, знак Божої перемоги, височіла серед горя і страждань”, – зазначив він.

Предстоятель наголосив, що, звершивши це освячення, ми стверджуємо нашу християнську віру в цю Божу перемогу над злом, віримо, що яку би зло не мало тимчасово силу – Господь переможе його і віддасть на справедливу кару.

Також Митрополит Епіфаній возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці. Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ.

Наприкінці літургії відзначив високими церковними нагородами захисників Батьківщини, міського голову Бучі, церковний хор та представників громади.

Після Божественної літургії Митрополит Епіфаній біля меморіалу жертвам російської окупації звершив заупокійну літію за розстріляними та закатованими українцями в Бучі.

Comments are closed.