Митрополит Онуфрій не піде на зближення з Вселенським Патріархатом через свої переконання.

Про це розповів «Релігійній правді» на умовах конфіденційності експерт, добре знайомий із внутрішнім життям УПЦ МП у попередні роки.

За його словами, останнім часом у ЗМІ активно поширюють чутки, що начебто митрополит Онуфрій готовий на діалог та навіть більше – перехід під омофор Вселенського Патріархату на правах чи то «екзархату», чи то «автономії».

«Але достатньо трохи знати митрополита Онуфрія і його погляди, зокрема, еклезіальні, щоби розуміти, що ці всі чутки – вигадки», – зазначає він.

Експерт каже, що у митрополита Онуфрія зовсім інше бачення та еклезіологія, ближче до грецьких розкольників-старостильників, які  вважають Вселенський Патріархат та Елладську Церкву «відпалими в єресь екуменізму та модернізму».

За свідченням людей, які добре знають митрополита Онуфрія, саме таким зелотським ідеям (зелоти – радикальна юдейська секта євангельського часу, так позначають радикальні християнські погляди – РП) ще з початку 1990-х років співчуває він, через що в 1992 році навіть погрожував перевести Чернівецьку єпархію до РПЦЗ, якщо УПЦ проголосить автокефалію від МП.

«Така погроза на той час спрацювала, і саме владика Онуфрій тоді домігся зупинення рішення Помісного Собору УПЦ 1991 р. про канонічну автокефалію УПЦ. З того часу владика Онуфрій та його тодішній секретар отець Мелетій Єгоренко (нині митрополит та голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП – РП) підтримували близьке листування та приязні стосунки не тільки з антиекуменічною Російською Православною Церквою Закордоном, яку до 2007 року Московський Патріархат вважав розкольницькою, але й з головою розкольницького старостильного «Синоду Протистоячих Істинно-Православних Християн Греції» митрополитом Кипріаном (Куцумбасом) Оропоським і Філійським», – розповідає експерт.

За його словами, на Афоні митрополит Онуфрій відвідував і підтримував зелотський монастир Есфігмен, який перебуває у розколі зі Вселенським Патріархатом і належить до однієї зі схизматичних старостильних течій в Греції. Свідки розповідали, як нерідко владики Онуфрій та Мелетій під час відвідин Греції намагались, при можливості, уникати співслужінь з новостильними екуменічними архієреями Елладської Православної Церкви, щоб «не заплямувати» себе співслужінням з «єретиками-екуменістами».

«Власне, так само вони завжди уникали спілкування з Патріархом Варфоломієм, вважаючи його «єретиком-екуменістом» та «масоном». Через це вони підтримували контакти з греками-старостильниками, і, зокрема, благословили вікарію Чернівецької єпархії Лонгіну Жару взяти активну участь у Греції в «антиекуменічному форумі», спрямованому проти Вселенського Патріархату», – ділиться даними експерт.

У червні 2016 року, незадовго до початку Всеправославного Собору на Криті, куди делегація РПЦ, в тому числі митрополит Онуфрій, так і не з’явилася, Патріарх Варфоломій запросив митрополита Онуфрія у спільне паломництво по святинях Каппадокії. Але саме через небажання молитися і спілкуватися з Константинопольським Патріархом митрополит Онуфрій відправив замість себе нині покійного митрополита Луганського Митрофана.

“Тому так легко в 2018 році вони розірвали євхаристійне єднання зі Вселенським Патріархатом. Тобто тема автокефалії та Томосу ними була використана більше як привід для реалізації давнього бажання припинити спілкування зі Вселенським Патріархатом. Так само і припинення поминання Московського Патріарха Кирила Гундяєва ними вчинене не стільки через агресію проти України, скільки через сприйняття його як «екуменіста». Достатньо згадати, як саме з благословення митрополита Онуфрія та митрополита Мелетія на знак протесту проти «Гаванської декларації» Папи Римського та Московського Патріарха вікарій Чернівецької єпархії Лонгін Жар припинив поминати Кирила як відпалого в «єресь екуменізму». Це було тестування, яке остаточно було запроваджене у більшості єпархій УПЦ МП в 2022 році», – запевняє експерт.

І зараз, за його словами, УПЦ Московського Патріархату вони намагаються розбудовувати саме за такою моделлю (Російської Закордонної Церкви та грецьких старостильників – РП).

«Тож при такій зелотській еклезіології невже хтось справді вірить, що владика Онуфрій піде в якійсь формі на зближення зі Вселенським Патріархатом? Мені це чути дуже дивно», – наголосив експерт.

Comments are closed.