Депутат Верховної Ради від фракції “Європейська солідарність” Ростислав Павленко пояснив, що у разі встановлення зв’язків УПЦ МП із Російською Православною Церквою і відмови їх розірвати, в останніх заберуть храми.

Про це він розповів в інтерв’ю Українським Новинам.

“Вони (УПЦ МП – ред.) не дуже виглядають церквою, готовою до катакомб. Вони про інше, мабуть, думають. Що їхні “катакомби” – це ті їхні храми, у яких вони будуть стояти. І будуть їх берегти. Тому вони і чинили такий спротив закону про заборону діяльності РПЦ в Україні. Бо якраз там прописані механізми, як може діяти держава. Якщо вони зберігають зв’язок з Москвою, це в них все буде забрано”, – зазначив він, відповідаючи на запитання про готовність вірян УПЦ МП “піти у катакомби” у разі заборони через встановлення фактів зв’язку з РФ.

На його переконання, будувати свою ідентичність та свою економічну базу на зв’язку з Росією нині – нереально.

“Мені буде цікаво, як ті, хто їх зараз підтримують, – якщо не брати Вадима Новінського і інших подібних персонажів, – наскільки вони будуть готові підтримувати Церкву, яка, як ви кажете, “пішла в катакомби”, щоб залишитись московською”, – додав Павленко.

Нардепу здається, що в УПЦ МП сподіваються, що “все буде, як є”.

“І тоді дуже буде зручно із теплих амвонів розказувати, що оце вони і “пішли в катакомби”, і отак вони далі проклинають ПЦУ, яка нібито неканонічна. Але зміна якраз у тому, що теплий амвон можна буде втратити через зв’язки з Москвою”, – пояснив він.

За його словами, якщо УПЦ МП розірвуть зв’язки з Москвою, то всі питання зможуть вирішувати без державного втручання, в тому числі щодо храмів та майна.

Comments are closed.