В УПЦ МП вважають, що закон № 3894 не є законом про заборону їхньої Церкви, яка в тексті закону навіть жодного разу не згадується.

Про це заявив ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ УПЦ МП Сильвестр (Стойчев) у коментарі з приводу закону № 3894 «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій».

Фото: УНІАН

За його словами, в українських засобах масової інформації цей закон зазвичай називають «законом про заборону УПЦ», але він вважає це не виправданим.

«Одразу треба чітко наголосити, що закон № 3894 не є «законом про заборону УПЦ». Українська Православна Церква в тексті закону навіть жодного разу не згадується. Закон чітко говорить про заборону в Україні Російської Православної Церкви (РПЦ), під якою розуміється іноземна релігійна організація, яка діє на території Російської Федерації та очолюється московським патріархом. Закон забороняє діяльність РПЦ на території України з причини прямої підтримки цією конфесією російської військової агресій проти України та ідейного виправлення цієї агресії. Пряма участь керівництва, значної кількості єпископату та духовенства РПЦ у збройній агресії проти України не викликає сумнівів», – зазначає архієпископ.

Однак, за його словами, окрім заборони РПЦ (як іноземної релігійної організації) закон передбачає також заборону тих релігійних організацій, які діють в Україні, але в той чи інший спосіб афілійовані з РПЦ, підкоряються керівництву РПЦ або прямо входять до складу РПЦ. І ось тут позиції державних органів та Української Православної Церкви суттєво різняться.

Він нагадав, що “27 травня 2022 р. Собор Української Православної Церкви вніс принципові зміни до Статуту про управління  Церкви, і з цього часу УПЦ вже не має жодних зв’язків з Москвою та існує як повністю незалежна та самостійна Церква”.

“Тим не менше, з численних публічних висловлювань і народних депутатів України, і державних чиновників є очевидним, що новий закон розроблявся саме для того, щоб застосувати його до УПЦ”, – наголосив Стойчев.

Він наголошує, що УПЦ МП не вважає себе складовою частиною РПЦ. “Якщо ж державні органи вважають інакше, ми не боїмося відстоювати свою правоту в судах (як в українських, так і в міжнародних)”, – заявляє архієпископ.

Comments are closed.