Патріарх Олександрійський Феодор II надіслав листа Вселенському Патріарху Варфоломію та Архієреям Вселенського Престолу, в якому висловив серйозну стурбованість останніми діями Російської Православної Церкви в Африці.

Він засуджує ці дії як спроби підірвати єдність християн, повідомляє orthodoxtimes.com.

У своєму листі, виголошеному на Синаксі Вселенського Патріархату в Константинополі, Патріарх Феодор розкритикував дії Росії як «повністю несправедливі, антибратські, антицерковні та антиканонічні». Він підкреслив недавній неканонічний крок Росії, яка 11 жовтня 2023 р. призначила Патріаршого Екзарха в Африці.

Патріарх підкреслив, що це вторгнення є порушенням церковних канонів, і висловив обурення «оглушливим мовчанням» інших Предстоятелів Православних Церков, які виявили байдужість до цього порушення. Він засудив відсутність реакції як з боку стародавніх Патріарших Престолів, так і з боку новітніх Автокефальних Церков, припускаючи, що їхнє мовчання фактично дозволяє продовжувати ці неканонічні дії.

Він завершив свій лист закликом до ієрархів Вселенського Патріархату діяти як «ангели світла» та привернути увагу до порушень, яких зазнав Олександрійський Патріархат, з метою відновлення канонічного порядку.

Як повідомляла РП, у грудня 2021 року Синод РПЦ прийняв до своєї юрисдикції 102 кліриків Олександрійського Патріархату з 8 африканських держав. Синод пояснює прийняття кліриків без відпускних грамот тим, що Олександрійський Патріарх визнав “розкольницьке угрупування”, маючи на увазі ПЦУ.

“Унаслідок ухилення в розкол Патріарха Олександрійського Феодора, поминання ним за Божественною Літургією 8 листопада 2019 року голови так званої «Православної церкви України» в числі Предстоятелів автокефальних Церков, визнання згаданого розкольницького угруповання та співслужіння з її главою 13 серпня 2012, заявивши про свою незгоду з позицією Предстоятеля, звернулася на адресу Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з проханням прийняти їх у лоно Російської Православної Церкви”, – зазначає Синод.

Comments are closed.