Синакс Вселенського Патріархату засудив ідеологію “русского міра” та використання Церкви для виправдання вторгнення Російської Федерації в Україну.

Про це повідомляє Оrthodoxtimes.com за підсумками зібрання ієрархів Вселенського Престолу під головуванням Патріарха Варфоломія.

Під час триденного зібрання ієрархи обговорювали вплив війни, що триває в Україні, на церковні справи в цій країні та країнах Балтії, а також на “православну діаспору” в Західній Європі.

Також йшлося про походження, розвиток і застосування теорії так званого “русского міра”. Ієрархія чітко засудила цю ідеологію та перетворення Церкви на світську інституцію, а також її використання для просування державних інтересів і виправдання війни в Україні після неспровокованого вторгнення Російської Федерації в суверенну державу.

Учасники Синаксу звернули свої думки та молитви до мільйонів українців, які постраждали від агресії РФ, та молилися за негайне припинення війни та встановлення справедливого і тривалого миру в зруйнованій війною Україні, а також на Близькому Сході, особливо у Святій Землі, де знаходиться Єрусалимський Патріархат. Члени Асамблеї також молилися за мир у Сирії та Лівані та висловлювали свою солідарність з Антіохійським Патріархатом.

Наприкінці цієї сесії було зачитано лист Патріарха Олександрійського і всієї Африки Феодора ІІ про зазіхання Московського Патріархату на канонічну територію Олександрійської Церкви та спричинений цим розкол. Синакс одностайно та щиро засудив неканонічні дії Російської Церкви в Африці та висловив непохитну підтримку Олександрійському Патріархату та Православній Церкві України.

Comments are closed.