З благословіння Предстоятеля Православної Церкви України та на запрошення митрополита Кефалінійського Димитрія (Православна Церква Еллади) делегація ПЦУ відвідала Грецію. До складу делегації увійшли митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор, протоієрей Миколай Гой, протоієрей Святослав Швець, протоієрей Володимир Зубілевич та пан Юрій Матчук.

Про це повідомляють в ПЦУ.

Дорогою на острів Кефалонія гості з України відвідали монастир на честь святого Іоана Предтечі поблизу села Акрітохорі, де відбулось тепле спілкування з сестрами монастиря, а також іконописцем з афонського монастиря Ксенофонт монахом Лукою. Після цього делегація вирушила в порт Кілліні, звідки відпливла на острів Кефалонія, де українців гостинно зустрів митрополит Димитрій та духовенство острова.

В програмі перебування на Кефалонії делегація автокефальної Української Православної Церкви взяла участь в вечірньому богослужінні та в Божественній літургії з нагоди свята Успіння Пресвятої Богородиці в храмі Богородиці Фідуси села Маркопуло, які очолив Предстоятель Церкви Криту Архієпископ Євгеній у співслужінні грецького та українського духовенства.

Головна подія в рамках візиту на Грецьку землю відбулась наступного дня, адже 16 серпня Кефалонія урочисто святкує пам’ять святого, який особливо шанується як небесний покровитель острова – преподобного Герасима Кефалонійського. Всенічне бдіння та Літургію в монастирі преподобного Герасима Кефалонійського в Омалі очолив Архієпископ Критський Євгеній у співслужінні митрополита Лариського та Тирнавського Ігнатія, митрополита Кефалінійського Димитрія та митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора, місцевого духовенства та за участі численних гостей свята і паломників.

Після відправи відбувся хресний хід з мощами преподобного Герасима до сикомора, посадженого святим. Мощі супроводжували крім духовенства представники місцевої влади та тисячі паломників з Греції, Румунії, Грузії та інших країн.

На молитовну пам’ять про свято митрополит Димитрій передав українській делегації взуття від мощей святого Герасима, а пан Юрій Матчук від імені Церкви України подарував владиці Димитрію ікону святих Антонія та Феодосія Києво-Печерських.

Цього ж дня ввечері відбувся молебень та хресний хід з іконою преподобного Герасима та часточкою його мощей з митрополичого храму в місті Аргостолі.

Делегація ПЦУ молилась на Божественній літургії в монастирі на честь святителя Діонісія Закинтоського, єпископа Егінського.  Богослужіння очолив Архієпископ Критський Євгеній у співслужінні братії монастиря та українського духовенства.

Після літургії та молитви перед мощами святого покровителя острова українська делегація разом з Архієпископом Євгенієм відвідали великого друга нашого народу, який поширює правдиву інформацію про ситуацію в Україні, протоієрея Панагіотіса Каподістріаса.

Отець Панагіотіс гостинно прийняв делегацію Української Церкви та висловив запевнення у тому, що й надалі буде підтримувати Україну і поширювати правду про неї, щоб грецький народ краще розумів події, які відбуваються в церковному житті України.

Comments are closed.