8 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці. Народження Пресвятої Діви відкриває наш новий церковний рік спогадом про події, пов’язані з нашим спасінням.

Її народження було незвичним, але саме цим особливо підкреслена воля Божа і Божественне благовоління, розповідають в ПЦУ.

Її батьки, праведні Іоаким та Анна, довгий час були бездітними та страждали через це, адже окрім особистого горя, на них тиснули й тогочасні звичаї, коли бездітність вважалася ганьбою й ознакою провини перед Богом. Однак вони не занепадали духом і не зневірювалися, покладаючись на волю Божу. Відтак їхнє терпіння та віра були винагороджені надзвичайно, бо у старості своїй вони не просто народили дитину, але таку Дочку, яку за благословення сприйняли би для себе всякі батьки.

Цей приклад є настановою для кожного з нас не піддаватися зневірі або відчаю навіть у найважчих випробуваннях, коли доводиться страждати й терпіти осуд людський безвинно. Також не слід судити про діла Божі лише за зовнішністю чи у короткому часі. Не слід думати, що коли ми не отримуємо сьогодні чи завтра те, чого просимо у молитві, коли не бачимо швидких плодів від добрих справ – то це ніби є ознакою, що Бог відвернувся від нас. Все – в руках Божих, і Він благоволить так, як буде краще для нас у потрібний час.

Святкуючи сьогодні Різдво Пресвятої Богородиці, прославляймо Пречисту Діву, бо Вона усім Своїм земним життям, усім Своїм служінням являє нам приклад для наслідування та надихає терпінням перемагати скорботи світу цього, боротися зі злом і досягати у цій боротьбі перемоги. Пресвята Богородице, заступи і спаси нас!

Comments are closed.