Для УПЦ МП Церквою-матір’ю є не Російська Церква, а Вселенський Патріархат.

Про це розповів в інтерв’ю Українській правді  керівник Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

“Насправді для УПЦ ( УПЦ МП – ред.) Церква-мати, як і для більшості православних церков, – це Константинопольська Церква, Вселенський Патріархат. Російська Церква – це так звана керіархальна церква, тобто та, яка утримує їх.

Я вже казав їм, що якщо ви хочете, то я напишу, чому ви не можете знаходитися в юрисдикції Московського патріархату. Один богослов навіть у Facebook оголосив конкурс. Давайте, мовляв, допоможемо митрополиту Онуфрію написати лист, чому він не може залишатися в складі МП. І коли я бачив цей пост, то там було 92 “підказки”, – зазначив Єленський.

За його словами, вихід УПЦ МП із підпорядкування Московського Патріархату не означатиме втрати легітимності.

“Тобто вихід із підпорядкування Московського Патріархату не означатиме втрати легітимності. Я коли говорив із ієрархами цієї Церкви, особливо їм підкреслював, що держава не вимагає від них зректися православ’я, не вимагає перейти на інший календар, не вимагає перейти на іншу літургійну мову, не вимагає стати частиною іншої церкви і не вимагає від них самочинно проголосити автокефалію.

Тобто ніяких таких умов, які б обтяжили їхнє сумління, держава від них не вимагає. І про це якраз варто говорити, як ви кажете, притомному крилу УПЦ Московського Патріархату”, – наголосив він.

 

Comments are closed.