Зараз на Буковині вирішує перейти до Православної Церкви України приблизно одна парафія в місяць.

Про це повідомив єпископ Чернівецький і Буковинський ПЦУ Феогност агентству АСС.

“Говоритиму про ситуацію після мого приходу, а саме з початку лютого, коли Синод мене призначив архієреєм зараз вже Чернівецько-Буковинської єпархії. Зараз на Буковині вирішує перейти до Православної Церкви України приблизно одна парафія в місяць. Звичайно, що це мало. Але водночас ми вдячні за те, що люди зрозуміли, що стають таким чином на бік свого народу, своєї церкви, своїх захисників, обирають правду, стають на бік істини”, – сказав єпископ.

Етап переходу у громадах Чернівецької області продовжується, зазначив єпископ. Він також анонсував приєднання до Помісної Церкви кількох священників Московського Патріархату.

“Жодного разу наші парафіяни не діяли проти закону України. Кожного разу, коли відбувалися переходи, лише маючи документи та всі законні підстави, люди заходили до храмів. Іншого варіанту не було. Хоча існує чимало провокацій, які створюють для парафіян, які сліпо вірять своїм священникам з УПЦ МП. Більше скажу, з переходами вже є кілька священників, їхні імена ще не оголошуємо, але вони будуть приєднуватися до нашої єпархії. З великою радістю з ними спілкувався, я їх прийняв, але офіційний перехід відбудеться незабаром”, – сказав єпископ.

Процес переходів, який триває в державі, зворотної дії вже мати не може, переконаний архієрей Православної церкви України. Чи можливі переходи до ПЦУ у Чернівцях та за яких умов це може відбутися Чернівці у цьому плані також не «дрімають», каже єпископ. За його словами, на сьогодні дуже багато людей з різних районів Чернівців звертаються до єпархії та розпитують, як правильно здійснити перехід. Відповідно до закону – рішення лише за людьми.

Як повідомили у відповіді на інформаційний запит журналістів МА АСС у Чернівецькій ОВА, у Чернівцях зареєстровано 142 релігійні громади, з них до УПЦ МП належать 25 громад, а до ПЦУ – 31 громада. У Чернівецькій територіальній громаді з 2019 року не відбулося жодної зміни канонічного підпорядкування шляхом переходу з УПЦ МП до ПЦУ, зазначили в Чернівецькій ОВА.

Comments are closed.