Сьогодні – свято Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього – велике, одне з 12-ти найбільших. Воно є також особливим тому, що це єдине дванадесяте свято, основою якого є не лише новозавітні, а й більш пізні події церковної історії. В цей день встановлений суворий піст.

Про це розповідають в ПЦУ.

Свято Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього нагадує нам про дві важливі події: чудесне віднайдення Хреста Господнього в IV столітті та його повернення із полону в Персії у VII столітті. Повернув його до Єрусалиму грецький імператор Іраклій. Обидві історичні події об’єднує в назві свята те, що Хрест перед народом урочисто підносили, тобто воздвигали.

З цим пов’язана і головна богослужбова особливість цього свята: на середину храму урочисто виноситься хрест для загального поклоніння. За всенічним бдінням Євангеліє читається не посеред храму, як зазвичай, а у вівтарі.

Після завершення Літургії всі священнослужителі виходять в центр храму, і, співаючи: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресіння Твоє славимо», тричі кланяються Хресту до землі. Всі моляться разом із ними творять земні поклони. Це єдиний випадок, коли покладаються земні поклони в Господське дванадесяте свято.

Хрест лежатиме на аналої до 21 вересня – дня віддання свята, а потім священник занесе його у вівтар.

Comments are closed.