15 вересня 2024 року Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідав з першосвятительським візитом Сумську єпархію. У прифронтовому Тростянці він очолив Божественну літургію у Вознесенському соборі, громада якого на чолі з настоятелем цього року долучилася до автокефальної Православної Церкви України.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

Предстоятелю співслужили керуючий єпархією архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій, архієпископ Вишгородський Агапіт, настоятель храму протоієрей Олександр Карпець та запрошене духовенство. За богослужінням молилися очільник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх, міський голова Тростянця Юрій Бова та інші представники місцевої влади.

Після читання Євангелія Предстоятель виголосив першосвятительське слово проповіді та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Також під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули під час війни.

Наприкінці відправи Митрополит Епіфаній вручив настоятелю собору іменний хрест Предстоятеля, подарував храму ікону з часточками мощей святителя Нектарія Егінського і святителя Луки Кримського та нове видання богослужбового Євангелія, а також відзначив благодійників церковними нагородами.

“Це місто два з половиною роки тому пережило російську окупацію та продовжує страждати від несправедливої, диявольської війни, яку імперія зла розв’язала заради знищення нашої держави і самого нашого народу. Під час окупації у підвалі цього собору тростянчани знайшли прихисток, укриваючись від російських окупантів.

Радію, що громада тростянецького Вознесенського храму, як і майже дві тисячі громад в різних містах України, вільно здійснила свій вибір, відкинула оману вчення «русского міра», послідувала канонічному порядку і Томосу. Разом як родина Православної Церкви України ми продовжимо шлях протидії злу та віримо, що з Божою допомогою досягнемо перемоги правди і утвердимо мир для нашої Батьківщини та єдність для Української Православної Церкви”, – зазначив Предстоятель ПЦУ.

У свою чергу протоієрей Олександр Карпець подякував Предстоятелю за візит і спільну молитву у цей непростий для Тростянця час і подарував архієреям памʼятні панагії.

По завершенні Божественної літургії Митрополит Епіфаній звершив перед собором освячення знамен та разом з українськими воїнами помолився за полеглих захисників України біля меморіалу на їхню честь.

Comments are closed.