Після ухвалення закону “Про захист конституційного ладу в діяльності релігійних організацій” УПЦ МП отримала час, щоб самовизначитися – чи вона з Москвою і Путіним, чи з українським суспільством.

Про це сказала релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАНУ Людмила Филипович в ефірі Суспільного.

За її словами, ніхто без суду і дослідження всіх обставин не зачинятиме храми і не виганятиме людей.

“Закон не забороняє Українську Православну Церкву (УПЦ МП – ред.), а забороняє її  колабораціонізм і те, що вона робить. І от основним ключовим словом в законі взагалі то є вивчення, дослідження. Тобто ніхто без суду, без вивчення цього питання просто так не прийде і не навісить амбарний замок на ваш храм і не вижене звідти людей. Треба розібратися. І держава, до речі, надала таку можливість – вона визначила певний термін, коли це можна зробити. Це час для самоусвідомлення”, – зазначила вона.

Вона закликала УПЦ МП набратися сміливості і реально відійти від Москви.

“Ну, наберіться сміливості зараз, в ситуації війни, і скажіть правду – відкрито, так, щоб українське суспільство вас зрозуміло. Що ви перериваєте свої зв’язки (з РПЦ – ред.), і перебуваєте тимчасово, скажімо, в невизначеному статусі. Але відійдіть від Москви! Причому в такій формі відійдіть, щоби українці всі, незалежно від своєї конфесійної належності, зрозуміли, що Українська Православна Церква реально є незалежною і самостійною. Бо немає чіткості в українському суспільстві – ви з Москвою чи ні, ви з Путіним чи ні”, – наголосила Филипович.

 

Comments are closed.