Більшість українців вважає, що УПЦ МП має приєднатися до ПЦУ на чолі з Митрополитом Епіфанієм. Причому таке приєднання можливе лише для ієрархів та священників УПЦ МП, які не заплямували себе зв’язками з Росією.

Про це свідчать результати опитування КМІС, повідомляє РБК-Україна.

Більшість українців (61%) підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна Церква. Не підтримують – 16%, а для ще 20% це питання є байдужим.

Серед можливих варіантів об’єднання найбільшою підтримкою користується підхід, коли ієрархи та прості священники УПЦ МП приєднуються до ПЦУ і стають її частиною.

Більшість респондентів вважають, що таке приєднання можливе лише для ієрархів та простих священників УПЦ МП, які не заплямували себе зв’язками з Росією. Цей варіант підтримують 47% серед усіх респондентів та 66% серед тих, хто визначився з думкою з цього питання.

Варіант, коли просто всі ієрархи та священники УПЦ МП приєднуються до ПЦУ та стають її частиною, підтримали 8% серед усіх респондентів та 11% серед тих, хто визначився.

На запитання, хто з ієрархів найкраще відповідає посаді глави єдиної Православної Церкви, однозначне лідерство зберігає Митрополит Епіфаній – 50% серед усіх респондентів хотіли би бачити його на чолі єдиної Православної Церкви (76% серед тих, хто визначився із своєю думкою).

Графік 3. А у разі реалізації процесу єднання Православної Церкви України та Української Православної Церкви Московського Патріархату, який би з цих варіантів Ви би підтримали?

Далі йдуть такі варіанти, як інший ієрарх з України (8% серед усіх респондентів і 12% серед тих, хто визначився), Онуфрій (відповідно, 6% і 9%) та інший ієрарх з-поза меж України (2% і 3%). Третина респондентів відповіли, що у них немає сформованої позиції або що їм байдуже.

Графік 4. Хто з православних ієрархів, на Вашу думку, найкраще відповідає посаді глави єдиної Православної Церкви в Україні?

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування упродовж 20 вересня – 3 жовтня 2024 року серед 2004 респондентів. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Comments are closed.