У Корці на Рівненщині досі діє єдиний в Україні монастир, який безпосередньо підпорядковується Синоду Російської Православної Церкви та Патріархові РПЦ Кирилу.

Про це йдеться у матеріалі hromadske “Божа Матір охороняє Росію”. Репортаж із Корецького монастиря, який підпорядковується РПЦ та Кирилу”.

Ухвалений у серпні 2024 року закон України про заборону релігійних організацій, які пов’язані з Російською Федерацією, мав би обмежити його діяльність. На виконання норм закону релігійні організації мають дев’ять місяців.

Однак у Державній службі з етнополітики та свободи совісті повідомили hromadske, що представники монастиря не зверталися до них щодо перереєстрації статуту та зміни свого підпорядкування.

Статус ставропігійного, тобто незалежного від місцевої ієрархії, йому надали у 1984 році. Сталося це через конфлікт між тодішньою настоятелькою ігуменею Наталією (Ільчук) та на той час екзархом України, митрополитом Філаретом, який тоді фактично представляв РПЦ в Україні.

Ставропігія означає автономний статус, підпорядкування не місцевому ієрархові, а напряму патріарху. Це зокрема означає, що держава не володіє об’єктами релігійної громади у Корці та не має права розпоряджатися майном монастиря. Загалом у власності монастиря є 7 земельних ділянок та 9 об’єктів нерухомості.

1 лютого 2022 року, перед самим початком повномасштабного вторгнення, у Москві в сан ігумені звели нову настоятельку монастиря Парфенію (Новак). Указ про її призначення підписував особисто патріарх РПЦ Кирило.

Під час повномасштабної війни у Корецький монастир двічі навідувалася Служба безпеки України — у 2022 та 2023 роках. СБУ тоді заявляла, що обшуки проводили, зокрема, щоб перевірити, чи не використовує Росія релігійні громади як осередок «русского міра», чи не переховуються там диверсійно-розвідувальні групи й чи не ховають у монастирі зброю.

Тоді вилучили літературу, яку можна трактувати як агітаційно-пропагандистську — книжки «Беседы на Русской земле», газети «Русский вестник» та «Русский дом», а також листівки з фотографіями Патріарха Кирила. Проте кримінальну справу не відкривали.

Настоятель Свято-Воскресенського храму ПЦУ в Корці отець Іван Мациканич розповів, що у місті зараз діє лише одна церква ПЦУ та шість храмів Московського Патріархату. Загалом у Корецькому районі є шість храмів ПЦУ, водночас церков Московського Патріархату — близько 30.

«Церков Московського Патріархату у п’ять разів більше, попри те, що війна. Уявіть собі, воїнів привозять на площу (йдеться про прощання із загиблими військовими — ред.), а з гучномовців чути “господина и отца нашего кірілла”», — каже  Іван Мациканич.

 

Comments are closed.